ÉN, ANYA ÉS A CICI mese az elválasztásról

A ciciről leszoktatás könnyítésére.

Egy kedves mesekönyv, ami segíti az elválasztást a babának és anyának. Ebből a könyvből a még szopizók, egy izgalmas mesén keresztül tanulhatják meg elengedni a cicit.

Le szeretnéd a ciciről szoktatni, de...

Tökéletesen megértünk!

A lehető legtöbb információt gyűjtöttük egybe a ciciről leszoktatás nehézségeiről és megoldási lehetőségeiről, hogy kézbe vehesd ezt a mesekönyvet.

A ciciről leszoktatás nem könnyű, de a mesekönyv segít gyermekednek…

Vidám színes képek. Valósághű klasszikus családmodell. Hasznos tippek tanácsok.

Hogyan használjátok a könyvet:

A baba egy idő után már nem csak táplálékszerzésnek tekinti a szoptatást, hanem kötődést, megnyugtatást, fájdalomcsillapitást és sokszor unaloműzést is kapnak egy-egy ilyen alkalom alatt.

Ezért okozhat nehézséget az elválás és a lemondás. A könyv grafikája segít az azonosulásban. Nem csak ismerős helyzetek, de vicces vagy fájdalmas képeket is lefest a szoptatásról elejétől a végéig. Igyekeztünk az arcok mimikájában az alapérzelmeket megjeleníteni, de fontosnak tartjuk, hogy Te is emeld ki: vidám, boldog, kíváncsi, fáradt, szomorú, fáj…

Használj sok kérdést, “emlékszel mikor Te is” kifejezést! Szabd a családotokra! Nevezd a képen lévő babát a gyermeked nevén, anyát és apát pedig ahogy szoktátok egymást hivni!

Bátran add a kezébe, hagyd elől, nézegesse ő is. (Vigyázat: nyulak elöl gondosan dugd el, tapasztalatból tudjuk, hogy (ezt is!) megrágcsálják). Próbáljátok ki a könyvben és lentebb található leszoktatást segítő kézzel és szívvel készült termékeket!

Szakértők mondták

Sok szeretettel ajánlom ezt a könyvet, ha a kisbabádat válaszkészen, tehát az ő igényeit is figyelembe véve, gyengéden, fokozatosan szeretnéd elválasztani a szoptatástól. Ahogy cseperedik a gyermek, eljöhet az az idő, amikor kevesebb szopizást igényel vagy ha az édesanyja már nem szeretné, tudja tovább folytatni a szoptatást. Mivel a szoptatás nemcsak az éhség csillapítására szolgál, hanem több szükséglet kielégítését is lehetővé teszi (nyugtatás, altatás, fájdalomcsillapítás, kötődés erősítése), az elválasztódás egy nagyon szenzitív időszak mind a baba, mind a mama, mind az egész család számára. A könyvben található rajzokkal és az olvasmánnyal megkönnyíthetjük a gyermek számára a szopis korszak végének nehézségeit. Fontos, hogy ilyenkor sok-sok ölelésben, összebújásban részesüljön a kicsi. És ehhez van-e jobb helyzet, mint együtt egy könyvvel elbújni, anyuka öléből nézegetni, olvasni ezt a nagyszerű és gyönyörű mesét?
Mátyus Évi
ClauWi speciális hordozási tanácsadó, gyermekágyas dúla, okleveles szoptatási segítő, Zuglói Babahordozó Klub
A legjobban az tetszett a könyvben, hogy finoman hangol arra, hogy a szoptatás egyszer véget ér, bármennyire is szerettük, hiszen minden gyermek elválasztódik. Attól, hogy lezáródik ez a korszak, kinyílik egy másik csodás időszak, amikor is szintet lép az anya-gyerek kapcsolat.
Bocskainé Irci
IBCLC laktációs szaktanácsadó
Alakíts ki a gyerekszobában (vagy a nappaliban) egy olvasósarkot. E színtéren minden igazodjon a gyermek méreteihez, azaz a benne lévő tárgyak és eszközök számára elérhető helyen legyenek elhelyezve (pl. nyitott polcok, tárolók). Itt helyezd el ezt a könyvet is, hogy bármikor levehesse és ismerkedhessen vele. Ha ő maga nem választja, néha vedd elő te olvasgatni – ezzel motiválhatod, hogy önszántából odaüljön és nézegesse veled – , de akár elkezdheted hangosan olvasni is, míg ő játszik. Ha nagyon ellenáll a könyvnek, abból tudhatod, hogy nem áll készen vagy ijesztő számára a téma – pl. ismeretlen, mert nem tudjamit lehet a cicizés helyett csinálni.
B Szirtes Dóra
Montessori pedagógus, óvodapedagógus, két gyermekes édesanya, az ÖsztönAnyu alapítója – lektor, szaktanácsadó
Szakemberként és 3 gyermekes Édesanyaként is tapasztalom, hogy milyen érzékeny a szoptatás elengedésének, elmúlásának időszaka. Ez egy hatalmas változás mindkettőtök életében, így valóban fontos, hogy együtt készüljetek fel rá! Az Én, Anya és a Cici csodásan illusztrált mesekönyve abban nyújt nektek segítséget, hogy békés és kiegyensúlyozott legyen ez az út számotokra! Vegyétek kezetekbe együtt ezt a könyvet, forgassátok figyelemmel, szeretettel, gondoskodással mindaddig, amíg egy szép emlékké válik a szoptatás mesés időszakáról.
Feketéné Kovács Juci
Mentálhigiénés szakember Művészetterapeuta, AnyaTérkép-Művészetterápiás Műhely

Kik vagyunk?

Balázs Erika - A könyv írója és megálmodója

Mindig mozgalmas, emberekkel és gyerekekkel gazdag munkát álmodtam meg magamnak. 2020. júliusában megnyitottuk Gárdonyban az Anna baba boltját, mely egy olyan közösségi térré kezdi kinőni magát, ahol a szülők tapasztalatot, jó és rossz élményeket cserélhetnek. Felüdülhetnek, pihenhetnek amíg a gyermekek biztonságosan játszhatnak. Nagyon sok családot és élethelyzetet ismertünk meg. Ezekből született meg az igény erre a könyvre. Nagyon bízunk benne, hogy segíteni tudunk ezzel a szülőknek, miközben a gyermekek egy szép könyvet forgathatnak.

 

Szabó-Zsombók Magdi - A könyv illusztrátora

Mindig mozgalmas, emberekkel és gyerekekkel gazdag munkát álmodtam meg magamnak. 2020. júliusában megnyitottuk Gárdonyban az Anna baba boltját, mely egy olyan közösségi térré kezdi kinőni magát, ahol a szülők tapasztalatot, jó és rossz élményeket cserélhetnek. Felüdülhetnek, pihenhetnek amíg a gyermekek biztonságosan játszhatnak. Nagyon sok családot és élethelyzetet ismertünk meg. Ezekből született meg az igény erre a könyvre. Nagyon bízunk benne, hogy segíteni tudunk ezzel a szülőknek, miközben a gyermekek egy szép könyvet forgathatnak.

 

Gyakran Ismételt Kérdések

Honlapunkon keresztül a”Megrendelem a könyvet” gombra kattintva tudod megrendelni a könyvet 2790 Ft-ért. Az ár minden esetben tartalmaz egy különleges csomagolást és személyes apró ajándékokat. A futárnak való átadásról emailben értesítést küldünk.

A fizetési felületen van lehetőség kiválasztani a paylike-os (ez esetben 1250 Ft a szállítási költség) vagy az utánvétes fizetést (ez esetben 1490 Ft a szállítási költség).

Személyesen Gárdonyban, az Anna baba boltja és Játék-Térben (2483 Gárdony, Szabadság út 16.) elérhető nyitvatartási időben (hétköznap 9-12 és 14-18 között), vagy előzetes megbeszélés alapján.

Ha most minket olvasol, vagy a könyv vásárlásában gondolkozol, biztos lehetsz benne, hogy mi nem adunk választ arra, hogy mikor kellene leszoktatni a babádat.

Miért? Mert úgy érezzük, hogy ez annyira intim kérdés, ami csak anyára, a babára és persze az apára tartozik.

A könyv céljától (mesés formában elfogadtatni, hogy vége a cicizésnek) teljesen független, hogy egészségügyi okokból, újbóli terhességért, kényelmetlenség miatt, nyomás hatására, fél éves, egy éves, másfél vagy kettő és fél éves babádat szeretnéd leszoktatni.
Mi “csak” egy mesekönyvet adunk, amit – ha készen álltok – olvasgathattok együtt, lapozgathatjátok, beszélgethettek róla.

Minden gyermek más, minden család és élethelyzet más. Van ahol nagy szerepe van a mesének, a közös mesélésnek, van ahol ezt majd csak később szeretnék elkezdeni.
Egy biztos: a maguk módján minden gyermek szeret színes, mozgalmas, történetet felvonultató könyvet lapozgatni. Még akkor is ha a szülőként csak azt látod, hogy a gyermeked sebtiben végig lapozza és veszi elő a másikat. Ilyenkor is jut információ az agyba a látottakból. S ha úgy látjuk, megáll egy egy képnél… na akkor jövünk mi anyukák és finoman be is vonhatjuk a mesélésbe, beszélgetésbe.

0-5 éves korosztálynak és szüleiknek (első sorban persze az anyukának, de a leszoktatáshoz elengedhetetlen résztvevő az apa is).

Ez a korosztály már nem csak táplálék szerzésnek tekinti a szoptatást, hanem kötődést, megnyugtatást, fájdalom csillapitást és sokszor unalom üzést is kapnak egy egy ilyen alkalom alatt. Ezért okozhat nehézséget az elválás és a lemondás.

A könyv grafikája segít az azonosulásban. Nem csak ismerős helyzetek, de vicces vagy fájdalmas képeket is lefest a szoptatásról elejétől a végéig.

Igen! Mindenképen! Minden babánál máskor jön el ez idő amikor rövidebb szövegeket a képhez tud társítani. Addig is mesélj a képekről, idézzétek fel azok alapján nálatok, hogy volt, hogy van most. Igyekeztünk az arcok mimikájában az alap érzelmeket megjeleniteni, de fontosnak tartjuk, hogy Te is emeld ki: vidám, boldog, kiváncsi, fáradt,
szomorú, fáj… Az erre szánt idő is nagyon fontos része lehet az elválasztásban.

Hiába mesés formában tálalja az elválasztást a gyermeknek, ez egy nehéz és sok akadályt jelentő helyzet lehet. Ennek feldolgozásához készítettük ezt az egyszerű kártya játékot:

Vajon megtalálod, hogy melyik oldalon bújt el a horgolt cica, vagy hol lehet a róka? Ha igen, rakjátok a kis kártyákat az adott oldalra. A kártyákat lefordítva memória kártyaként is használható. A több formában is játszható játék fejleszti a megfigyelőkészséget, a koncentrációs képességet, valamint segít megtanulni a tárgyak egyeztetését.